Een werfleider zorgt voor de volledige begeleiding van een werf. Daar horen verschillende taken bij�
Niet elke werfleider heeft dezelfde taken
We starten dit artikel met te stellen dat de taken van een werfleider vrij divers zijn en soms héél specifiek per bouwbedrijf of aannemer. We starten met de algemene taken van een werfleider die voor de meeste werfleiders van toepassing zijn.
Voorbereiding is alles
Een goede werfleider weet dat hij alles tot in de puntjes moet voorbereiden om er voor te zorgen dat de werf vlot verloopt. Een werf voorbereiden betekend in veel gevallen offertes uitschrijven, leveranciers opbellen, vergaderingen met de klant, budgetbesprekingen, ...
Ook het selecteren van bepaalde werkmethodes of aannemers/personeel gebeurt voor de start van de werken.
Het is ook hier dat het budget van de werf tot in de puntjes opgezet wordt. Soms krijgt de werfleider hierbij hulp van een calculator.
Begeleiden van de klant en informeren van alle partijen
Het informeren over het verloop van de werf is een belangrijke taak binnen het project. De klant duiden op de vooruitgang, toekomstige werken en mogelijke problemen is de taak van een werfleider.
Sommige problemen zijn erger dan enkel een kwestie van vertraging of uitstel en dan moet er samen met de klant een oplossing gezocht worden.
Ook wat op het eerste zicht banale problemen lijken, moet gecommuniceerd worden met de projectleider en eventueel ook met de klant of andere belanghebbenden.
Coördinatie van de werken
Het coördineren van alle werken op de werf is één van de belangrijkste functies van een werfleider. Dit omvat onder meer:
Opvolgen van het werfbudget
Naast alle technische beslommeringen moet de werfleider ook tijd maken voor de financiële kant van de zaak. Dit betekend dus met een arendsoog de facturen van leveranciers en aannemers in de gaten houden maar ook interne kosten beheersen zoals de personeelskost en gebruik van machines.
Calculatie en nacalculatie
Eens de werf voltooid is, moet de werfleider het effectief bestede budget in kaart brengen. Deze nacalculatie is belangrijk voor het bedrijf en voor de klant.
In veel gevallen gebeurt een nacalculatie reeds bij het afsluiten van grote onderdelen op de werf. Bijvoorbeeld afwerking van de ruwbouw of bouwklaar maken van de werf. Ook hier kan je de hulp inroepen van een calculator in het bouwbedrijf.
Heb je reeds enkele jaren ervaring in de bouw of heb je een technisch beroep dan kan je perfect doorgroeien naar het beroep van werfleider. We geven je hier enkele tips en zelfs een uitgestippelde route�
Naast een grote technische bagage moet een goede werfleider enkele vaardigheden hebben die minstens even hard doorwegen als zijn opgedane kennis.