Als je elektricien in de industrie wenst te worden heb je verschillende mogelijke opleidingen. Er zijn twee grote opties in het gewone onderwijs en er is een opleiding tot industrieel elektricien in het volwassenenonderwijs.
Secundair onderwijs (regulier of standaard onderwijssysteem)
In het secundair heb je twee grote mogelijkheden om af te studeren als industrieel elektricien. Er is een theoretische studierichting en een meer uitvoerende opleiding.
Theoretische en hogere opleidingen voor elektriciens in de industrie
Voor de theoretische studierichting tot technieker elektriciteit volg je Elektriciteit-elektronica in de Derde graad (TSO). Ook wel eens de Mechatronische wetenschappen genoemd.
Er is ook een HO opleiding Elektromechanische systemen. Hier wordt de focus gelegd op probleemoplossende elektricien. Via deze oplossing kan je ook solliciteren voor meet- en regeltechnicus. De grootste extra leerstof komt in de vorm van PLC-programmeren en de regeltechnische automatisering van processen.
Uitvoerende opleiding tot industrieel elektricien
Voor het uitvoerende en praktische aspect van het beroep electricien heb je vele mogelijke opleidingen. In de 3de graad heb je bijvoorbeeld:
Er is ook twee specialisatiejaren mogelijk in de vorm van:
In de Se-n-Se heb je Industriële elektronicatechnieken en voor het volwassenenonderwijs heb je ook de opleiding Industrieel elektrotechnisch installateur. Je leert er de basisvaardigheden en technieken voor het installeren van industriële elektrische installaties.
Afhankelijk van je gekozen opleiding wordt het loon van een industrieel elektricien bepaald. Naast je ervaring en de sector waar je tewerkgesteld bent. Elektriciens in de industrie met een hogere opleiding of Se-n-Se of specialisatiejaar hebben meer kans op een hogere loon. Hoe dan ook zijn er voldoende vacatures voor industrieel elektriciens met gelijk welke elektrische opleiding achter de rug.