Elke sector of afdeling heeft zo zijn afkortingen of ezelsbruggetjes. Bij procurement of supply (inkoop) is dit de 5 r’s of 5 rights… Wat betekenen deze en ben je er iets mee?
De 5 R’s (rights) van procurement
De 5 rights van procurement of inkoop beschrijven de basistaak van een procurement officer:
Samen zijn ze onlosmakelijk verbonden met het inkoop- en supply chain management proces. Wil je dit succesvol doen dan heb je nood aan alle 5 rights (R’s). En het leuke is dat dit geldt voor alle sectoren en producten.
We gaan in dit artikel niet dieper ingaan op elke R afzonderlijk. We willen hier enkel aanduiden dat de 5 rights belangrijk zijn voor procurement officers.
Wees alle R’s meester en gebruik ze tijdens een sollicitatiegesprek
Dat je alle 5 rights van supply chain of procurement onder de knie moet hebben, beseffen de meeste procurement officers wel maar dat ze deze ook moeten kunnen uitleggen tijdens een sollicitatiegesprek vergeten de meesten.
Elke werkgever of recruiter die een kandidaat ontvangt voor de functie procurement officer wil weten of deze kandidaat de job aankan. Los van de ervaring dat men kan aflezen van je CV mag je ook vragen verwachten over hoe jij de 5 rights aanpakt of zou aanpakken.
Belangrijkste om te weten is dat je geen juiste oplossing moet geven aan de recruiter of werkgever maar dat je aantoont dat je op zoek gaat naar de beste oplossing.
Als voorbeeld een vraag op een sollicitatiegesprek voor een procurement officer over de right quantity (hoeveelheid)
Dit voorbeeld is vooral bedoelt voor personen zonder ervaring bij sollicitatiegesprekken voor procurement officer of andere logistieke functies.
Vraag: We gebruiken 10 kilo gist per dag. Hoeveel kopen we wekelijks in?
Je antwoordt niet in de zin van 10 kg*7 + veiligheidsmarge of stockverloop maar dat dit afhankelijk is van vele facturen die je zou onderzoeken:
Belangrijk is ook dat je bij dit soort vragen ook direct de andere 4 rights probeert te gebruiken. Plaats, tijd, prijs en kwaliteit.
Er is een groot verschil tussen het loon van een procurement officer en deze van zijn collega de inkoper. Met meer verantwoordelijkheid, komt namelijk een hoger loon…
Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen procurement , inkoop of aankoop. Het is belangrijk om deze verschillen te kennen om het verschil tussen de verschillende functies te begrijpen.
Welke skills heb je als procurement officer nodig om het te maken?
Als procurement officer maak je deel uit van de aankoopafdeling (Purchase) en dus liggen je taken ook binnen deze scope.
Om het te schoppen tot procurement officer heb je geen vast opleidingstraject. Wel hebben werkgevers een voorkeur aan opleidingen die een procurement officer volgde…