Een orderpicker verwerk bestellingen in een magazijn, distributiecentrum of opslagplaats. De taken van een orderpicker gaan van orders verzamelen tot transporteren naar het laaddock.
Wat is een orderpicker?
Als orderpicker verwerk je bestellingen in een magazijn, distributiecentrum of opslagplaats. Je zal deze orders verzamelen, verzendklaar maken voor transport. De moderne orderpicker combineert de functies van magazijnier, heftruckchauffeur en voorraadbeheerder.
Wat zijn de taken van een orderpicker?
De taken van onze orderpicker liggen aan het einde van het fulfilment proces. Fulfilment is het volledige proces dat een bestelling of order doormaakt zodra het bij een bedrijf binnenkomt. Dus orderpicking is het volledige process vanaf het verkooppunt of opslagplaats tot de levering aan de klant of productielijn.
Kijk zeker goed welke taken vermeld staan in de vacature voor orderpicker want dit bepaald je werkritme en nodige ervaring.
De meest voorkomende taken van een orderpicker zijn:
Enkele taken weggelegd voor de orderpicker bij binnenkomende orders:
Overlappende taken van de orderpicker met magazijnier:
De goederen of bestellingen hoeven ook niet altijd voor klanten of andere bedrijven zijn. Veel orderpickers werken voor interne logistiek waarbij grondstoffen of goederen geleverd worden aan de productieafdeling. Bij veel fabrieken wordt de stock zo laag mogelijk gehouden dus is een belangrijke taak van de orderpicker om geen foute inschattingen te maken. Hij werkt hiervoor natuurlijk met een orderpicksysteem of WMS (Warehouse Management Systeem)
Hoeveel verdient een orderpicker?
Een orderpicker verdient gemiddeld bijna 2.000 euro bruto per maand of net geen 12 euro per uur. Het loon van een orderpicker hangt nauw samen met de werkomstandigheden en diens uurregeling. Zo kan het loon verhoogt worden met een ploegenpremie of premie voor nachtwerk.
Naast de wettelijke loonbepalingen kan een orderpicker rekeningen op extralegale voordelen zoals ecocheques, groepsverzekering en soms ook een hospitalisatieverzekering. Een onkostenvergoeding of bedrijfswagen is uitzonderlijk.
Verschil tussen orderpicker en magazijnier
Het grootste verschil tussen een orderpicker en een magazijnier is dat de functie van een orderpicker zich meer toespitst op orderverwerking. Een magazijnier is verantwoordelijk voor het magazijn. Een orderpicker is verantwoordelijk voor de bestellingen.
Als je door de vacatures van orderpicker scrollt en door de vacatures van magazijnier zal je echter merken dat er veel vacatures dubbel genoteerd staan. De verschillen zijn dan ook minim. Wij ondervinden dat de functie van orderpicker breder aanzien wordt dan de functie van magazijnier. Dit betekend dat je als orderpicker meer en diverse verantwoordelijkheden zal hebben rond orderverwerking.
Kort gezegd: De orderpicker is verantwoordelijk voor picken, klaarleggen en verzenden van producten. daarnaast doet hij allerhande taken binnen het magazijn.
Vaardigheden die je moet hebben
De grootste vaardigheid van een orderpicker is gestructureerd werken. Op tijd order invoeren en opladen is cruciaal voor het volledige fulfilment proces.
Daarnaast is een orderpicker zonder IT kennis niet meer denkbaar. Zo goed als alle orderpicksystemen zijn digitaal en vergen een goede kennis van de verschillende platformen zoals tablets, computers en tools zoals scanners voor barcodes of QR codes.Meer en meer zal de orderpicker ook vlot moeten werken met een WMS (Warehouse Management Systeem). Dit is software dat het volledige order process automatiseert.
De carrièremogelijkheden van een orderpicker
Eens je aan het werk bent als orderpicker kan je snel doorgroeien als je dat wenst. Veel hangt af van welke collega’s je graag rond je hebt en of je in het magazijn wilt blijven werken. Zo kan je perfect solliciteren voor functies zoals magazijnier, heftruckchauffeur en met de nodige ervaring ook voor warehouse manager (magazijnverantwoordelijke).
Hoe word je orderpicker?
De tijd dat je als arbeider direct aan de slag kon als orderpicker is voorbij. Je hebt enkele belangrijke vaardigheden nodig en deze skills bewijs je met een diploma, certificaat of attest. Er zijn veel verschillende opleidingen tot orderpicker en sommige zijn in volwassenonderwijs. Vooral het behalen van het attest als heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur is doorslaggevend om snel werk te vinden tussen alle orderpicker vacatures.
Solliciteren op een job van orderpicker doe je zo
Het eerste dat je doet is kijken of je over alle gevraagde vaardigheden beschikt zoals attesten, ervaring en verantwoordelijkheid.
Wanneer werk je?
De meeste vacatures voor orderpicker zijn voor dagdienst. Daarnaast heb je ook veel jobs voor 2-ploegenstelsel. Werk je graag in de nacht? Dan heb je keuze uit ongeveer 250 vacatures of omgerekend 10 procent.
De volgende stap heb je zelf volledig in de hand. Je solliciteert best snel met CV en motivatiebrief. Niet veel kandidaten voegen een motivatiebrief toe dus dit is je kans om er uit te springen. Bekijk de website van het bedrijf. Leer snel bij over hun producten en diensten. Zo weet je ook of de job jou zal liggen of niet. Je wenst niet binnen 6 maand opnieuw alle vacatures te doorbladeren.
Is orderpicker een zwaar beroep?
Voor je solliciteert op orderpicker vacatures vragen we je eerst even goed na te denken want ook al heb je veel technologie en heftuigen ter beschikking, order picking is een zware job. Bedenk of je lichaam dit aankan. Desnoods selecteer je enkel die vacatures waarvan je weet over de fysieke kracht te beschikken.
Het loon van een orderpicker wordt bepaald door zijn of haar ervaring en in welk dienstverband er gewerkt wordt. Het gemiddelde loon ligt rond de 2.000 euro per maand of 12 euro per uur.
Er zijn enkele belangrijke criteria die van een magazijnier een orderpicker maken. Eén daarvan is de opleiding. Welke opleiding volg je best en hebben ze nut tijdens het solliciteren?
Op een vacature antwoorden als orderpicker hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik ons voorbeeld van een orderpicker motivatiebrief. Pas de taken, vaardigheden en ervaringen in onze template aan naar jouw profiel.