Een graduaat verpleegkundige en het loon: Categorie 14B binnen het IFIC-barema
Als je een opleiding volgde op de hogeschool of graduaat opleiding dan kom je als verpleegkundige terecht in de loonschaal of barema 14B. Deze categorie van de IF-IC staat net onder de categorie 14 waardoor je net iets minder verdient.
Deze opleiding kan je situeren tussen het secundair onderwijs en de Professionele bachelor.
Het basis maandloon van een verpleegkundige HBO start aan 2.200 euro bruto per maand
Natuurlijk is je loon afhankelijk van veel factoren zoals je leeftijd, woonsituatie, personen ten laste en zo verder. Vandaar dat we starten met je brutoloon en niet je nettoloon. Wel kunnen we zeggen dat je minimum bruto maandloon net onder de 2.200 euro bruto per maand zal liggen.
Dit is natuurlijk zonder extra premies of toeslagen gerekend
Het nieuwe IF-IC systeem alsook de werkgevers binnen de zorg leggen tegenwoordig de nadruk meer op wat je doet binnen je functie om je loon te berekenen dan vroeger. Waar vroeger een bepaalde titel, dienst of scholing je loon mee bepaalde, is dit nu dus meer je verantwoordelijkheden en taken.
Ervaring loont als verpleegkundige
Ook de jaren ervaring als graduaat verpleegkundige (HBO - HO - HBO5) geven je loon als verpleegkundige een boost. Zo zal je na 5 jaar reeds 250 euro bruto meer verdienen per maand (2.450 euro) en na 10 jaar zelfs 700 euro per maand extra (2.900 euro ).
Toeslagen als verpleegkundige: in veel gevallen 200 euro bruto extra per maand
Als je in een zorgcentrum of ziekenhuis werkt is de kans groot dat je onregelmatige prestaties zal moeten doen. Onregelmatige prestaties zijn weekendwerk, late shiften en soms nachtwerk en hiervoor krijgt men toeslagen als verpleegkundige.
Als we ervan uitgaan dat je geen nachtwerk moet doen maar wel 1 op de 2 weekends moet werken en af en toe een late shift voor je rekening neemt (5 late shiften) dan komt er bovenop je brutoloon al snel 200 euro extra
Extra’s: voordelen alle aard (VAA) en extralegale voordelen als verpleegkundige
Verpleegkundige is een knelpuntberoep in de zorg. Dit betekend dat werkgevers graag extra’s geven om je te rekruteren of te houden. Enkele veel voorkomende voordelen zijn:
Jaarlijkse premies: eindejaarspremie, attractiviteitspremie, BBT of BBK
Als verpleegkundige heb je ook recht op enkele jaarlijkse premies die je loon aandikken:
De premies voor bijzondere beroepstitel (BBT) voor verpleegkundige of de premie voor bijzondere beroepsbekwaamheid (BBK) voor verpleegkundigen zijn sinds kort niet meer cumuleerbaar met de attractiviteitspremie. Wel zijn de BBT en BBK premies een stuk hoger dan de attractiviteitspremie en hebben ze waarschijnlijk invloed op je basis brutoloon.
Als verpleegkundige kan je nog 6 extra specialialisaties aangaan. Deze stellen je in staat om te werken in een specifieke zorgomgeving. Lees hier alles over de beroepstitels van een verpleegkundige
Naast de beroepstitels kan je als verpleegkundige ook je beroepsbekwaamheid bewijzen. Dit doe je door een extra opleiding en erkenning van je beroepsbekwaamheid als verpleegkundige