Categorie 14 en 14B binnen het IF-IC barema: het verschil in loon als verpleegkundige
Er zijn twee grote verschillen te merken binnen de verpleegkunde als je de barema’s van het IF-IC naslaat: 14 en 14B. Deze laatste is bedoeld om een extra loonschaal te creëren voor gegradueerde verpleegkundigen.
Alle andere opleidingen vallen onder de categorie 14. Ook als je een masteropleiding in de verpleegkunde volgde. Ook een Ba-na-Ba in de verpleegkunde zoals Oncologie of operatieverpleegkunde vallen hieronder.
Extra opleidingen aan de hogeschool (postgraduaten) vallen in de categorie 14 van het IF-IC systeem.
Bruto maandloon van een verpleegkundige met bachelor of master: 2.500 euro
Als we naar het standaard maandloon kijken van een verpleegkundige met een bachelor of master dan start deze verpleegkundige met een basisloon van 2.500 euro per maand.
Als we dan enkele jaren ervaring optellen (5 jaar) dan kom je al snel aan een loon als verpleegkundige van 2.700 euro bruto per maand. Verdubbel je deze ervaring tot 10 jaar dan kom je al boven de 3.200 euro per maand uit. De drempel van 3.000 euro per maand haal je meestal na 7 jaar ervaring in de zorg.
Toeslagen als verpleegkundige: 250 euro bruto extra per maand
Toeslagen worden toegekend als je onregelmatige prestaties doet. Deze prestaties vergoedt men procentueel dus hoe hoger je loon, hoe hoger deze vergoedingen zijn.
Als je één op de twee weekends moet werken en af en toe een late shift draait dan kom je aan een toeslag van 250 euro per maand bruto.
eindejaarspremie, attractiviteitspremie, BBT of BBK: jaarlijkse premies voor verpleegkundigen
Als verpleegkundige heb je ook recht op enkele jaarlijkse premies die je loon aandikken:
De premies voor bijzondere beroepstitel (BBT) voor verpleegkundige of de premie voor bijzondere beroepsbekwaamheid (BBK) voor verpleegkundigen zijn sinds kort niet meer cumuleerbaar met de attractiviteitspremie. Wel zijn de premie voor bijzondere beroepsbekwaamheid en de premie voor bijzondere beroepsbekwaamheid hoger dan de attractiviteitspremie. Plus deze extra opleidingen hebben invloed op je brutoloon.
Extra’s vergoedingen voor verpleegkundigen
Verpleegkundige is een knelpuntberoep in de zorg. Dit betekend dat werkgevers graag extra’s geven om je te rekruteren of te houden. Enkele veel voorkomende voordelen zijn:
Vergeet niet dat we hier steeds over de minimale lonen praten. Je kan in sommige gevallen met een hoger loon starten als verpleegkundige. Zeker als je weet dat verpleegkundige een knelpuntberoep is in de zorg.
Als verpleegkundige kan je nog 6 extra specialialisaties aangaan. Deze stellen je in staat om te werken in een specifieke zorgomgeving. Lees hier alles over de beroepstitels van een verpleegkundige
Naast de beroepstitels kan je als verpleegkundige ook je beroepsbekwaamheid bewijzen. Dit doe je door een extra opleiding en erkenning van je beroepsbekwaamheid als verpleegkundige