Projectleider Bouw wordt je niet zo maar. Er zijn maar weinig opleidingen die direct leiden tot de functie projectleider Bouw.
Welke opleiding dien je te volgen als projectleider?
Het minste dat je moeten kunnen voorleggen als projectleider is een bachelor. Bij voorkeur is dit een bachelor van:
Deze opleidingen leren je alle taken van een projectleider Bouw maar geven nog geen inzicht in welke vaardigheden een projectleider nodig heeft. Lees deze zeker door voor je een beslissing maakt.
Een masteropleiding is een welgekomen plus
Na deze academische bachelors zal je waarschijnlijk ook een master willen volgen en dit doe je dan bij voorkeur in de Industriële wetenschappen zoals:
In veel vacatures voor een projectleider Bouw zal je dan ook zien staan ‘Je genoot bij voorkeur een masteropleiding in een bouwgerelateerde richting.’
Postgraduaat
Verder studeren kan ook via een postgraduaat. Een postgraduaat is een opleiding van minimum 20 studiepunten en geeft een getuigschrift.
Deze postgraduaat is vooral bedoeld om een verdere en diepere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties op te doen.
Bachelor na bachelor (Ba-na-ba) is ook mogelijk maar is niet noodzakelijk om te starten als projectleider.
Ervaring als projectleider
Na je opleiding starten als projectleider is geen probleem. Ongeveer 50 procent van de openstaande vacatures voor projectleiders bouw staan ook open voor net afgestudeerde projectleiders. Als beginnende projectleider in de bouw zal je waarschijnlijk terecht komen in een team (junior projectleider Bouw) of kleinere werven / projecten krijgen. Deze zijn minder veeleisend en kunnen mee opgevolgd worden door de zaakvoerder, management of projectmanager.
Je loon als projectleider zal starten aan 2.500 euro bruto of meer. Dit is vergelijkbaar met het loon van een werfleider.
Vanaf er meerdere aannemers of bouwbedrijven actief zijn op een werf of werken dan is er nood aan een projectleider in de bouw. Wat zijn de taken van de projectleider?