Organiseren en coördineren
Als projectleider is organiseren je tweede natuur. Als jij het niet doet, gebeurt het niet. Het plannen en uitzetten van een goede structuur is een belangrijk onderdeel van een projectleider.
Naast organiseren moet je alles ook nog eens coördineren en opvolgen. Als projectleider in de bouw kan je er niet vanuit gaan dat iemand anders het zal organiseren of dat je taken sowieso opgevolgd worden. Iedereen en alles organiseren en coördineren moet natuurlijk aanvoelen als projectleider.
Leiding geven
Als projectleider heb je veel te zeggen en draag je een grote verantwoordelijkheid. Logisch dat je dus als projectleider de nodige leiding moet geven. Deze leiding kan je grotendeels opdelen in twee grote groepen:
Het is vaak dat hoe meer verschillende soorten leiding je moet geven, je loon als projectleider evenredig steigt.
Communiceren met iedereen
De taken van een projectleider zijn er op gericht om het project of de werf vlot te laten verlopen binnen de vooropgestelde eisen en data. Er zal dus veel tijd nodig zijn om met alle partijen. Iedereen die op de hoogte moet zijn, moet jij op de hoogte brengen en houden.
De manier van communiceren is ook belangrijk voor een projectleider bouw. Zo kan je het management op de hoogte brengen van de vorderingen zonder feedback te verwachten. Van je projectmanager verwacht je advies en richtlijnen op de gestelde vragen of voorgestelde werken. En van een onderaannemer verwacht je dat hij accuraat je beslissingen opvolgt.
Hoe dan ook zal jij als projectleider altijd de persoon zijn die actief de rol van communiceren op jou neemt. Je kan niet achteraf zeggen: ‘ja maar er werd niet gereageerd…’
Stressbestendig zijn
Het niet begeven onder druk is de belangrijkste vaardigheid van een projectleider. Voor alles een oplossing vinden hoort bij je job. Het hanteren van stress en druk en blijven functioneren is niet steeds eenvoudig en kan je ook wel leren. Veel hangt af van je persoonlijkheid en de omgeving:
Onthoudt dat je als projectleider in veel gevallen de eindverantwoordelijkheid hebt over grote budgetten en in sommige gevallen ook mensenlevens. Je schouders moeten deze last kunnen dragen.
Besluitvaardig en flexibel
Een projectleider moet knopen doorhakken en beslissingen durven nemen. Maar dezelfde projectleider moet ook achter zijn of haar beslissingen durven staan en een confrontatie niet uit de weg gaan als je hij/zij overtuigd is van het gelijk.
Anderzijds moet je als projectleider in de bouw ook durven ingrijpen bij foute beslissingen of veranderende omstandigheden.
Talenkennis: Nederlands of Frans en bij voorkeur ook engels
Als projectleider kan je best enkele talen. Door het beheersen van een andere taal vermijd je problemen door een taalbarrière. In veel gevallen is een grondige kennis van één van de landstalen: Nederlands, Frans of Duits nodig en bijkomend is een sterke basiskennis van het Engels een pluspunt.
Veel hangt af van de talenkennis binnen het bouwbedrijf en op de werf (onderaannemers, klanten, leveranciers, … )
IT kennis: meer dan slechts de basis
Je functie heeft niets met IT te maken maar de functie van projectleider kan niet functioneren zonder een grondige kennis van IT. Dit betekend niet alleen overweg kunnen met een laptop of desktopcomputer maar ook:
Niet dat je alles moet kennen maar je moet de vaardigheden in huis hebben om op korte tijd bepaalde softwarepakketten te beheersen.
Vanaf er meerdere aannemers of bouwbedrijven actief zijn op een werf of werken dan is er nood aan een projectleider in de bouw. Wat zijn de taken van de projectleider?
Projectleider Bouw wordt je niet zo maar. Er zijn maar weinig opleidingen die direct leiden tot de functie projectleider Bouw.