Metselaar worden via het secundair onderwijs
De secundaire opleidingen tot metser of metselaar bevinden zich vooral in de 3de graad SO en in het 7e specialisatiejaar van het BSO. Wat de 3de graad secundair onderwijs betreft kan je metselaar worden via:
Kies je voor metser in het 7de specialisatiejaar van het beroepssecundair onderwijs dan kan je kiezen uit:
In deze laatste twee opleidingen leer je vooral ruwbouw en ruwbouwafwerking te renoveren of restaureren. Naast deze polyvalente bouwopleiding krijg je een vorming tot metselaar van siermetselwerk (muizentand,maaswerken,... ) en betonhersteller.
Modulair beroepsonderwijs
Vanaf de tweede graad kan je kiezen voor modulair beroepsonderwijs. Bij modulair leren krijg je kleine blokken van bepaalde vaardigheden. Zo heb je modulair leren voor metselaar en metselaar siermetselwerk.
Wat je ook kiest, je krijgt 34 lesuren waarvan 20 uren praktijk en ondersteunende basisvorming
Je kan ook metselaar worden via DBSO. Ook hier is er een modulair systeem maar leer je ook extra technieken zoals:
Metselaar via een opleiding in het buitengewoon secundair onderwijs (BUSO)
Een zeer volledige opleiding tot metser is deze in het BuSO. Je leert er je werkzaamheden plannen, machines gebruiken en materialen en grondstoffen herkennen.
De opleiding leert je tot in de details over metselwerk, betonconstructies, grondwerken, funderingswerken en alles rond rioleringstelsels. Er is ook een onderdeel over bestrating.
Met deze opleiding kan je alle richtingen uit als metselaar.
Metselaar in het volwassenenonderwijs
Je kan ook op latere leeftijd metselaar worden. Via een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs kan je na 720 lesuren je diploma halen als metselaar.
Om het loon van een metselaar te kennen moet je weten tot welke categorie van PC 124 (bouw) de metselaar behoort. Ook is er een verschil in het loon van een metselaar als hij jonger of net ouder is dan 18 jaar.