Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
Bruto uurloon van een koeltechnieker
Het gemiddelde uurloon van een koeltechnieker in België ligt tussen de 17 en 19 euro bruto. Dit komt neer op een maandloon van 2.600 euro tot 3.200 euro bruto per maand.
Veel hangt echter af van waar je werkt en wat je taken zijn. Zo zal een industriële koeltechnieker in de chemische sector die ook nog eens in een ploegensysteem werkt veel meer verdienen dan een koeltechnieker die onderhoud uitvoert op warmtepompen bij particulieren met een bedrijfswagen die hij tijdens de week ook privé mag gebruiken. Bekijk dus steeds goed de details van de vacatures voor koeltechniekers. Daar staat steeds de werkgever en takenpakket in vermeld. Een kort surfen naar de website leert je al veel.
We zullen de verschillen in loon tussen koeltechniekers proberen duiden via onderstaande nummers:
Voor we de verschillen aanhalen toch even een tip voor de koeltechnieker die veel wenst te verdienen.
Hoe kan je als koeltechnieker 20 euro of meer per uur verdienen?
Als je bovenstaande kwaliteiten kan combineren met zelfstandigheid en flexibiliteit dan kan je tot 20 euro of zelfs iets meer verdienen.
Met flexibiliteit bedoelen we dat je de ene dag soms wat meer of langer moet werken afhankelijk van het aantal klanten of de moeilijkheid van de storing/defect
Met zelfstandigheid bedoelen we dat je alleen of in een klein team 90 procent van de taken kan vervullen. Dit kan gaan over het oplossen van defecten of installatie van HVAc systemen.
Maak reeds in je motivatiebrief als koeltechnieker duidelijk dat je beiden, flexibiliteit en zelfstandigheid, beheerst.
Verschil nummer 1: industrie of bouw
Het eerste punt dat het loon van en koeltechnieker beïnvloed is de sector waarin hij of zij in tewerkgesteld is. Zo zal een koeltechnieker in de industrie net iets meer verdienen dan zijn collega in de bouw.
Hier moeten we direct duidelijk maken dat de verschillen ook groot zijn in het takenpakket en dat je als koeltechnieker hier dus niet kiest voor welke werkgever het meeste loon uitbetaald aan jou maar eerder welke taken je graag uitvoert of aan welke installaties je graag werkt.
Verschil nummer 2: ervaring of niet
De meest gevraagde vaardigheid voor een koeltechnieker is zelfstandigheid. Logisch dus dat een ervaring koeltechnieker die goed zijn plan kan trekken, meer verdient dan een koeltechnieker die in veel gevallen nog afhankelijk is van een collega of leverancier tijdens depannages, storingen of installaties.
Verschil nummer 3: extralegale voordelen
Vaak kijken mensen enkel naar het brutoloon maar in België is er zo veel meer dan enkel het brutoloon. Zo heb je onder andere:
De opmerking die we in bijna alle artikels over loon plaatsen: bekijk je loonpakket als geheel en niet enkel je brutoloon.
Verschil nummer 4: specifieke kennis
Wie zich specialiseert, kan meer vragen. Simpeler wordt het niet.
En dat hoeft niet direct een specialisatie in een bepaalde niche zijn. Dit kan ook in een bepaald merk of systeem zijn.
Enkele voorbeelden:
Het is in dit laatste nummertje dat het meeste verschil in loon voor koeltechnieker gemaakt wordt. Een gedreven koeltechnieker wordt beter beloond dan een koeltechnieker die een stevige basis beheerst.
Versta ons niet verkeerd: beiden zijn meer dan goed. Het is alleen de vraag wat jij verwacht van je werkgever en vooral van je werk zelf. En weet dat je hoe dan ook, met enkele jaren ervaring op de teller, een specialist wordt binnen je werkvlak.
HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker
Koeltechniekers zijn gegeerd in België. Je hebt er wel de juiste opleiding voor nodig. Waar kan je de juiste opleiding volgen en geeft je direct toestemming om te werken als koeltechnicus?