Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
Wat is HVAC?
HVAC is een afkorting voor 3 verschillende energetische comforten:
De instrumenten en installaties waarmee men werkt om deze comforten te behandelen, is niet bepaald bij HVAC. Dit kan via een hernieuwbare bron zijn zoals zonne-energie of warmtewisseling maar ook perfect via gas of mazout.
Wat doet een HVAC technieker
Een HVAC technieker installeert, onderhoudt en herstelt HVAC-installaties. HVAC installaties bevatten onder meer warmtepompen, verwarmingsketels en ventilatiesystemen. Een HVAC technieker kan zowel industrieel als particuleire installaties beheren.
Bij sommige vacatures voor HVAC technieker nemen werkgevers ook sanitaire installaties onder de HVAC-noemer. Dit gebeurt vooral bij particuliere installateurs. Bekijk dus goed de vacaturetekst in detail. Eigenlijk dienen deze jobs onder loodgieter / sanitair technieker te staan.
Aan welke installaties werkt een HVAC technieker?
Velen denken direct aan verwarmen, koelen of ventileren van gebouwen zoals centrale verwarming, airco of ventilatiesystemen. Maar er is meer en dit vaak op industrieel vlak:
HVAC en warmtepompen
Omdat warmtepompen met een koelvloeistof werken en afzonderlijke attesten nodig hebben, wordt deze functie vaak afzonderlijk aangeduid onder koeltechnieker.
Loon van een HVAC technieker
Een startende HVAC technieker met een bachelor diploma zal 18 tot 20 euro per uur verdienen per uur. Een HVAC technieker met 3 jaar ervaring zal al snel 21 euro per uur bruto verdienen.
Het loon is afhankelijk van onderstaande punten:
Het loon van een HVAC technieker loopt qua extralegale voordelen gelijk met het loon van een koeltechnieker.
Hoe maak je carriere als HVAC technieker?
We leggen je loopbaan uit via een eenvoudig stappenplan:
Stap 1: Het eerste dat je dient te doen, is werk vinden. Dit is op zich simpel want je neust doorheen de vacatures voor HVAC technieker / koeltechnieker en zoekt welke job best bij je past voorlopig.
Stap 2: is ervaring opdoen. reken 1 tot 2 jaar ervaring om de volgende stap in je carrière te nemen
Stap 3: tijdens stap 2 zoek je extra opleidingen of certificaten (certificaat koeltechnieker, Cerga-installateur, automatisering, … ) Dit mag via avondonderwijs zijn maar ook perfect via online tutorials of boeken. Als je maar kan aantonen dat je de materie beheerst.
Stap 4: zoek een werkgever die een werknemer zoekt die wenst te groeien. Je hebt door stap 2 en 3 aangetoont dat je een gedreven HVAC technieker wil zijn. Sommige werkgevers hebben daar geen nood aan en zoeken een technieker die alle dagen dezelfde taken volbrengt. Dit is perfect en noodzakelijk. Voor sommige HVAC techniekers geeft dit de rust die ze nodig hebben tijdens hun werk. Anderen gaan op zoek naar constante uitdagingen binnen hun job.
Stap 5: blijf leren en jezelf uitdagen. Je hoeft niet steeds van werkgever te veranderen om nieuwe uitdagingen te vinden. Een andere functie binnen het bedrijf of extra taken is ook mogelijk. Natuurlijk kan je ook ploegbaas of teamlead worden.
HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker
Koeltechniekers zijn gegeerd in België. Je hebt er wel de juiste opleiding voor nodig. Waar kan je de juiste opleiding volgen en geeft je direct toestemming om te werken als koeltechnicus?