Promotie maken als chauffeur: wordt buschauffeur of vrachtwagenchauffeur
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Promotie maken als chauffeur: wordt buschauffeur of vrachtwagenchauffeur
Promotie maken als chauffeur: wordt buschauffeur of vrachtwagenchauffeur Ondanks de vele mooie functies en werkgevers die chauffeurs met rijbewijs B zoeken, kan het zijn dat je logistieke roeping verder reikt. Dan is buschauffeur of vrachtwagenchauffeur zeker iets waar voor jou!

De letters op je rijbewijs openen vele werelden
Natuurlijk zijn er mooie jobs voor chauffeurs met rijbewijs B maar het echte verschil wordt gemaakt als je een andere letter op je rijbewijs kan toveren. Waar velen een rijbewijs B hebben, is er een waar tekort aan chauffeurs met rijbewijs C of rijbewijs D. Respectievelijk vrachtwagenchauffeur en buschauffeur.

Buschauffeur en vrachtwagenchauffeur zijn knelpuntberoepen
Het grootste voordeel van een promotie (lees extra rijbewijs) is dat er een volledige wereld open gaat aan nieuwe vacatures. Gezien het feit dat buschauffeur en vrachtwagenchauffeur elk knelpuntberoepen zijn, geeft enkel voordelen.

Vereiste voor je promotie: rijbewijs C of rijbewijs D behalen
De enigste echte vereiste om vrachtwagenbestuurder of busbestuurder te worden is slagen in je rijexamen voor rijbewijs C (vrachtwagens) of rijbewijs D (bussen) en de basiskwalificatie vakbekwaamheid.

We schrijven enige echte vereiste omdat er natuurlijk nog extra vereisten zijn omdat je meer verantwoordelijkheden krijgt in het verkeer dan een chauffeur B

Vrachtwagenchauffeur worden
Er zijn zowel privé opleidingen als openbare opleidingen bij de VDAB waar je de opleiding tot vrachtwagenchauffeur kan volgen. Naast de theoretische kennis omvat de opleiding ook rijtechnieken (met trekker en oplegger), onderhoud en goederentransport zoals gevaarlijke stoffen (ADR). 

Je kan ook kiezen voor C1. Dan mag je reeds met lichte vrachtwagens rijden tot 7.500 KG (MTM) in plaats van maximum 3.500 MTM via rijbewijs B. 

Buschauffeur worden
Er zijn heel wat vacatures voor buschauffeurs. Denk onder meer aan:

Hou rekening met het feit dat je als goede chauffeur van bussen ook goed met mensen moet kunnen omgaan. De groepen mensen waaruit je kan kiezen (kinderen, volwassenen, werkende personen, zieken, .. ) is echter zo divers dat ieder wel ergens zijn of haar gade kan vinden.

Wil je echt uitmunten? Voeg de letter E toe aan je rijbewijs!
Wens je het neusje van de zalm worden onder de chauffeurs dan ga je vol voor de letter E op je rijbewijs. Dan heb je bijna geen beperkingen meer in het genre voertuigen en 

meer artikels over Transport - Logistiek ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

werkgever
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Selecteer zelf max afstand, functie, ..
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >