Je cv, je visitekaartje
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
Test jezelf
werkgevers
bereken je loon
sector / groep
functies
vacatures

Je cv, je visitekaartje

Je cv, je visitekaartje Je curriculum vitae voeg je als bijlage toe aan je sollicitatiebrief. Met dit schematisch overzicht van je levensloop kan de rekruteerder zich een duidelijk beeld vormen van jou. We overlopen wat er er in je cv moet staan en waar je extra op moet letten.

Persoonlijke gegevens

* niet verplicht

Je begint je cv met een opsomming van je personalia. Gebruik steeds je officiële gegevens. Je kan eventueel een onderscheid maken tussen je officiële adres en je verblijfadres. Geef dan wel duidelijk aan waar je je briefwisseling wenst te ontvangen. 

Bij burgelijke staat verduidelijk je de gezinssituatie: alleenstaand, samenwonend of gehuwd. Hierbij mag je ook vermelden dat je kinderen hebt, maar ga zeker niet uitvoerig in op namen en geboortedata. Laat het duidelijk zijn dat dit een schets geeft van jezelf en deze informatie zeker niet verplicht is. Wens je deze persoonlijke informatie niet door te geven, laat ze dan zeker weg.

Als je een e-mailadres vermeldt op je cv, moet je dat ook geregeld nakijken. Gebruik niet het e-mailadres van op je werk. Ook persoonlijke adressen zoals citybabe@hotmail.com of palmke81@yahoo.com horen niet thuis in een cv.

Je geslacht is geen must tenzij je Sam, Chris of Jo heet. Als vrouw bespaar je je dan een aanspreking met ‘meneer’. Ook bij exotisch klinkende namen is het geslacht niet altijd even duidelijk.

Studies
Som hier je diploma’s en/of getuigschriften op. Gebruik de officiële benaming van je diploma. Je licentiaats- of graduaatsdiploma van vroeger wordt nu bijvoorbeeld geen master- of bachelordiploma. Vermeld steeds de instelling waar je de diploma’s of getuigschriften behaald hebt met de begin- en afstudeerdatum. Ben je afgestudeerd met onderscheiding of hoger? Dan mag dat zeker in je cv. Eventueel kan je je major of specialisatie eraan toevoegen, net zoals de titel van je eindwerk.

Je lagere school hoef je niet te vermelden, je (laatste graad van de) middelbare school kan nog net. Vermeld ook de getuigschriften die je eventueel via avondonderwijs, bijscholing of een VDAB-opleiding behaalde. Deze bewijzen immers dat je een bezige bij bent en dat je van aanpakken weet.

Heb je een jaartje gebist tijdens je hogere studies of heb je eerst een andere richting gevolgd? Vermeld dat liever eerlijk. Het hiaat in je cv zal de recruiter toch opvallen, waardoor hij denkt dat je iets wil verzwijgen.

In België gebruikt men meestal een chronologische opsomming voor diploma’s. Je eerste studiejaren worden dan het eerst vermeld. Logischer is een niet-chronologisch cv. De meest recente opleiding staat dan bovenaan, aangezien de rekruteerder meestal daar het sterkst in geïnteresseerd is. Houd deze al dan niet chronologische volgorde ook aan voor je werkervaring.

Werkervaring
Zet vooral de werkervaring in de verf die aansluit bij de vacature. Als je al enkele jobs achter de rug hebt, is het niet meer relevant om bij elk studentenbaantje te blijven stilstaan.

Vermeld de begin- en einddatum van elke job, de naam en locatie van het bedrijf, de sector, je concrete functie en een beknopte omschrijving van je takenpakket. Focus vooral op die taken die van toepassing zijn bij de functie waarnaar je solliciteert.

Als starter heb je nog geen werkervaring. Vermeld dan relevante vakantiejobs, weekendwerk of stages. Zo toon je aan dat je naast je studie actief bezig was en dat je meer dingen tegelijk aankunt. Neem dus die informatie op die indirect je relevante, positieve eigenschappen belicht. Compenseer je gebrek aan ervaring met meer gedetailleerde informatie over je studies, eindwerk, specialisaties en vaardigheden.

Talenkennis
Begin met het vermelden van je moedertaal. Vervolgens geef je aan welke talen je kent en in welke mate. Omschrijf liever beknopt je talenkennis dan er een quotering aan te geven. Of maak een indeling tussen schrijven, lezen, spreken en luisteren.

Heb je je talenkennis opgedaan door een jaartje in het buitenland te werken? Of heb je in je vrije tijd taalcursussen gevolgd? Vermeld dat zeker!

Vaardigheden
Geef een beknopte opsomming van je kwaliteiten: aanpassingsvermogen, organisatietalent, ondernemingszin, technisch inzicht, enzovoort. Zonder concrete voorbeelden blijven het echter lege woorden. Het volstaat dus niet om ze gewoon op te sommen. Vermeld ook hoe deze eigenschap zich in het verleden uitte. Illustreer je vaardigheden met voorbeelden uit je vroegere jobs, je hobby’s en je leefwereld.

Soms lijken bepaalde activiteiten weinig zinvol, toch kunnen ze verwijzen naar nuttige kwaliteiten. Je hebt bijvoorbeeld een tijdje het plaatselijke volleybalteam gecoacht, wat aantoont dat je kan omgaan met groepen. Of heb je rondleidingen gegeven in je stad of in een museum? Dan ben je gewend om in het openbaar te spreken. Ooit op de planken gestaan? De link naar creativiteit en inlevingsvermogen is snel gelegd.

Referenties
Vroeger waren referenties veel meer van belang dan tegenwoordig. Referenties hoef je dan ook niet echt meer te vermelden. Wel kan het handig zijn om enkele namen in je achterhoofd te houden, mocht de werkgever ernaar vragen.

Vermeld enkel mensen die je kunnen aanbevelen vanwege je kwaliteiten, zoals een vroegere werkgever of promotor. Vraag vooraf wel hun toestemming.

Bijkomende informatie
Deze rubriek is geschikt voor nuttige informatie over je hobby’s of sociale activiteiten. Beperk je tot de informatie die voor een werkgever van belang is. Werkgevers weten ook graag of je bereid bent om een opleiding te volgen en of je je gemakkelijk kunt verplaatsen. Een rijbewijs is vaak een pluspunt.

Onthoud hierbij dat de werkgever haast in één oogopslag moeten kunnen zien of je al dan niet over de vereiste kwaliteiten beschikt.

meer artikels over Mijn werk - CV, sollicitatiebrief en motivatiebrief ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >