Als je in Vlaanderen wil werken als koeltechnieker, heb je een erkenning nodig. Deze Vlaamse erkenning krijg je door je certificaat als koeltechnieker voor te leggen. Hoe behaal je dit certificaat als koeltechnieker en hoelang is dit certificaat geldig?
Vlaamse erkenning als koeltechnieker
In Vlaanderen heb je als koeltechnieker een Vlaamse erkenning als ‘koeltechnicus/technicus koelinstallaties’ nodig om te mogen werken aan koelinstallaties. Zo goed als bij elke koeltechnieker vacature wordt zo een erkenning gevraagd.
De voorwaarden tot bekomen van de erkenning als koeltechnieker in Vlaanderen zijn:
Certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek
Wil je een erkenning in Vlaanderen moet je dus eerst een certificaat van bekwaamheid als koeltechnieker behalen. Dit certificaat kan alleen in erkende opleidingscentra behaalt worden om geldig te zijn.
Het certificaat is overal geldig in Europa vandaar dat men ook vaak spreekt over een Europees certificaat als koeltechnicus. Maar elk land noemt het anders. Om een voorbeeld te geven noemt dit certificaat in Nederland het F-gassendiploma.
Het examen voor het certificaat als koeltechnieker bestaat uit:
De verschillende categorieën van het certificaat
Het certificaat tot koeltechnieker heeft 4 verschillende categorieën. Hieronder leggen we uit wat elke categorie omvat. Elke categorie resulteert ook direct in het respectievelijk wettelijke attest.
Categorie I
Alle werkzaamheden aan koelinstallaties mogen uitgevoerd worden
Categorie II
De koeltechnieker mag controles op lekkage aan koelinstallaties uitvoeren op voorwaarde dat daarbij het koelmiddelcircuit dat gefluoreerde broeikasgassen of ozonafbrekende stoffen bevat, niet wordt geopend.
Ook mag hij koelinstallaties installeren, onderhouden of reviseren en gefluoreerde broeikasgassen of ozonafbrekende stoffen terugwinnen als het gaat om koelinstallaties met een nominale koelmiddelinhoud van minder dan 3 kilogram. Dit geldt ook voor hermetisch afgesloten systemen (< zes kilogram)
Categorie III
Je mag gefluoreerde broeikasgassen uit koelinstallaties terugwinnen als het gaat om koelinstallaties > drie kg of om hermetisch afgesloten systemen > 6 kg
Categorie IV
Een persoon die een certificaat van categorie IV heeft behaald, mag lekkagecontroles aan koelinstallaties uitvoeren op voorwaarde dat daarbij het koelmiddelcircuit dat gefluoreerde broeikasgassen of ozonafbrekende stoffen bevat, niet wordt geopend.
Actualisatie-examen Koeltechniek
Het certificaat als koeltechnieker is niet beperkt in tijd maar je dient als koeltechnieker wel om de 5 jaar een actualisatie-examen doorlopen. Ook dit examen is enkel via erkende opleidingscentra.
We geven hier nog even een PDF met mogelijke examenvragen met betrekking tot koeltechniek.
HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker