HVAC installateurs hebben vaak een Cerga-attest. Waarom hebben ze dit nodig en wat zijn de voordelen als HVAC technieker?
Wat is het Cerga-attest
Cerga is een kwaliteitslabel voor gasinstallateurs. Dit label is sowieso belangrijk als zelfstandig installateurs maar soms is het ook handig als HVAC technieker te beschikken over dit attest. Je moet een specifieke Cerga-opleiding volgen.
Dan kan je als gasmonteur of technisch verantwoordelijke werken aan gasinstallaties. Let er wel op dat voor huishoudelijke kooktoestellen een specifieke opleiding bestaat.
Zijn er veel vacatures die een Cerga certificaat vragen?
Na een rondvraag en een kijkje naar alle HVAC vacatures viel de vraag best mee. Als je als HVAC technieker dit attest nog niet hebt, maar wel beschikt over alle nodige kwaliteiten dan laten werkgevers met veel plezier jou deze opleiding volgen na indienstname.
Cerga-attest moet je jaarlijks verlengen
De Cerga-attesten worden slechts uitgereikt met een geldigheid van 1 jaar. Daarna dien je een verlenging aan te vragen. Dit doe je door je lidgeld te betalen en een eventuele bijscholing te volgen.
HVAC is een term dat veel voorkomt bij vacatures en jobs maar wat houdt deze afkorting in en hoe zoek je best werk dat bij je past?
Met ongeveer 1,500 vacatures en een bruto uurloon van meer dan 20 euro is het interessant om HVAC technieker te worden. En met enkele jaren ervaring kan je carriere elke kant uit!
Wanneer we zeggen dat het loon van onze koeltechnieker tussen de 17 en 19 euro bedraagt, moet je wel weten dat dit enkel geldt voor gecertificeerde koeltechniekers. Hoe kan je meer verdienen als koeltechnieker en speelt het een rol waar of voor wie je werkt?
In Vlaanderen staan meer dan 1.000 vacatures voor koeltechnieker open. Maar dat wil niet zeggen dat die werkgevers zomaar elke koeltechnieker aanvaarden. Hoeveel ervaring, welke diploma's en erkende certificaten maken van jou de meest gewilde koeltechnieker?
Zowel bij bedrijven als op jobsites worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar is er een wezenlijk verschil tussen een koeltechnieker en HVAC technieker