Loon begeleider / opvoeder: kijk naar je klasse en het paritair comité
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Loon begeleider / opvoeder: kijk naar je klasse en het paritair comité

functies & beroepen > Begeleider / Opvoeder
Loon begeleider / opvoeder: kijk naar je klasse en het paritair comité

Het loon van een opvoeder / begeleider hangt sterk af van het bedrijf waarin gewerkt wordt. We geven je een kort overzicht en schatting van het salaris dat je mag verwachten als begeleider of opvoeder


Uitzondering: begeleider zonder specifieke vorming
Wanneer je begeleider wordt in de sociale economie dan gebeurt dit vaak in een functie die geen specifieke opleiding tot begeleider / opvoeder nodig heeft. Er zijn dan verschillende paritaire comités mogelijk en ook de indeling in klassen vervalt. Bekijk in dit geval het loon dat standaard is binnen je functie of taak.

Wat wordt bedoeld met paritair comité?
Elke werkgever is aangesloten bij één of soms wel meerdere paritaire comités. 

Een paritair comité is een samenstelling van vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. Bedoeling is dat ze samen de lijnen van de collectieve arbeidsovereenkomst binnen hun bedrijfstak in kaart brengen. Ook eventuele sociale conflicten worden door het paritair comité bekeken.

Onder de collectieve arbeidsovereenkomst van een bedrijfstak vallen ook de loonbarema's. dit zijn een soort minimumlonen voor bepaalde functies of taken. Alle werkgevers houden zich aan deze barema’s maar sommigen geven iets extra zoals:

De paritaire comités waarin begeleiders of opvoeders vaak werkzaam zijn:

Weet dus dat je best na het solliciteren op een vacature van begeleider / opvoeder best het loonvoorstel doorneemt en kijkt of het in jouw lijn van verwachtingen ligt

Wat bedoelt men met klassen?
Als opvoeder / begeleider wordt je ingedeelt in klassen naargelang je opleiding. Deze klassen van begeleider / opvoeder bepalen mee je minimumloon alsook de mogelijke taken binnen je functie.

Weet echter dat veel instellingen, bedrijven of werkgevers niet echt kijken naar de klassen tenzij je functie echt over opvoeden of verzorgen gaat. Zo zullen begeleiders in maatwerkbedrijven of sociale werkplaatsen niet opgedeeld worden in klassen.

Loon van een begeleider
We nemen voor het loon van een begeleider gemiddelden en lonen die vaak voorkomen. Voor een correcte inschatting wacht je tot een loonvoorstel van je nieuwe potentiële werkgever

Als begeleider of stafmedewerker met minimum een A2 opleiding verdien je minimum 2.250 euro bruto per maand of omgerekend zo’n 13.63 euro per uur. Na 3 jaar dikt je loon met 200 euro bruto aan tot 2.450 euro. 

Zo kom je als begeleider met A2 diploma respectievelijk aan een nettoloon van 1.800 euro per maand en na 3 jaar 1.850 euro netto.

Heb je als begeleider een A1 in handen of krijg je de functie coördinator dan ontvang je een brutoloon van 2.550 euro bruto of een uurloon van 15.51 euro bruto. Na 3 jaar is je salaris 2.779 euro bruto per maand of 16.87 euro per uur.

Zo kom je als begeleider met minstens A1 diploma respectievelijk aan 1.875 euro netto per maand en na 3 jaar 1.934 netto.

Daarbovenop krijg je ook aanvullende vergoedingen voor:

Loon van een opvoeder
Voor opvoeder geldt hetzelfde als bij onze informatie bij begeleider: we nemen gemiddelden en lonen die vaak voorkomen. Voor een correcte inschatting wacht je tot een loonvoorstel van je nieuwe potentiële werkgever

Om het overzichtelijk te houden gaan we telkens het minimum brutoloon en een inschatting van het nettoloon opgeven van de opvoeder met bijbehorende klasse

Omdat velen onder jullie het loon van een begeleider / opvoeder in een specifiek domein opzoeken, hier een klein overzicht per discipline:

Mogelijke extra’s binnen je loonpakket
Niet elk loonpakket is hetzelfde. Sterker nog: er is bijna geen enkel loonpakket gelijk. Er zijn steeds kleine verschillen die een grote impact hebben op je nettoloon als begeleider / opvoeder. Hierbij denken we snel aan:

Belangrijk voor je loon als opvoeder / begeleider: overname anciënniteit
Als je solliciteert op een vacature als opvoeder / begeleider en je werkt reeds als begeleider of opvoeder kan je vragen tijdens het sollicitatiegesprek of je anciënniteit over genomen wordt. Als je anciënniteit namelijk overgenomen wordt, kan je dit snel 100 euro netto per maand opleveren. Wel eigenlijk is het omgekeerd: als je anciënniteit niet overgenomen wordt, verlies je een deeltje loon.

Wordt je anciënniteit niet overgenomen dan heb je nog onderstaande mogelijkheden om alsnog geen loonverlies te lijden door je overstap van werkgever:

Met andere woorden raden we je aan om steeds je volledige loonpakket en je werksituatie te bekijken. 

Bekijk vacatures voor Begeleider / Opvoeder ▶
meer artikels over Begeleider / Opvoeder ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >