Een geslaagd sollicitatiegesprek
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
Test jezelf
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Een geslaagd sollicitatiegesprek

Een geslaagd sollicitatiegesprek Waarom zou je zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek? Normaal gezien heb je je uitstekend voorbereid, dus dat zit al snor. Verder is het geen verhoor, maar een gesprek tussen twee personen die beiden naar iets op zoek zijn. De ene zoekt een gemotiveerde, geschikte werkkracht, de andere een leuke job die bij hem past.

Op tijd
Je hoeft er geen uur op voorhand te zijn, maar op tijd komen geeft altijd een goede indruk. Het beste is een kwartiertje op voorhand. Liever een trein te vroeg nemen of voor de files vertrekken dan met schaamroood op de kaken te laat aankomen.

Ben je toch te laat voor je sollicitatiegesprek? Zorg dat je de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon hebt zodat je hem kan waarschuwen. Verontschuldig je, maar houd het kort. Misschien moet je zelfs je afspraak verzetten.

Laatste check-up
Werkgevers appreciëren dat je verzorgd en beleefd voor de dag komt. Zo geef je aan dat je de afspraak belangrijk vindt.

Eerste indruk
Meld je vijf tot tien minuten voor de afgesproken tijd. Bij het wachten kan je misschien toekomstige collega's ontmoeten. Wees assertief en vriendelijk. Als je bij hen een aangename indruk achterlaat, doen ze later misschien een goed woordje voor je. Ga echter geen uitgebreide gesprekken aan en geef niet dadelijk alles van jezelf prijs. Je weet nooit wie je voor je hebt, een concurrent bijvoorbeeld.

Eerste handdruk
Steek niet zelf je hand uit. Wacht tot de werkgever je de hand reikt. Geef een stevige handdruk en houd daarbij oogcontact. Druk hem niet te lang de hand.

Ga pas zitten als je een plaats aangeboden wordt.

Openingsfase
In de openingsfase mag je een aantal onschuldige vraagjes verwachten. Beantwoord die openingsvragen op een duidelijke, assertieve manier. Verval niet in ja/nee-antwoorden.

Dialoog
Daarna start het serieuzere deel van het gesprek. De meeste vragen heb je kunnen voorbereiden. Wees vertrouwd met je eigen cv en sollicitatiebrief. Houd de motivatie van je brief ook aan in het mondeling gesprek. Maak geen bocht van 90°. Ontspan je. Dit is een gesprek, geen politieverhoor:

Beslissing
Waarop let de werkgever tijdens het sollicitatiegesprek?

Op naar de volgende ronde?
Analyseer na het solliciatiegesprek hoe het ging. Zo leer je eruit voor het volgende gesprek. Wat was goed? Wat kon beter? Waarop ga je de volgende keer zeker letten?

Als de werkgever laat weten dat jij niet de persoon bent die hij zoekt, vraag dan waarom je niet voldoet. Ook daar kan je alleen maar uit leren.

meer artikels over Mijn werk - Sollicitatiegesprek ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >