Wat niet doen bij een sollicitatiegesprek: 10 tips
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
Test jezelf
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Wat niet doen bij een sollicitatiegesprek: 10 tips

Wat niet doen bij een sollicitatiegesprek: 10 tips Je hebt eindelijk de openstaande vacature gevonden waar je al zo lang naar zocht. Nadat je je eigenhandig geschreven CV per post verzonden hebt met je algemene gegevens, werkervaring, hobby’s en je positieve eigenschappen, word je eindelijk uitgenodigd voor een persoonlijk sollicitatiegesprek met je toekomstige werkgever. Je gezond verstand zegt je waarschijnlijk wat je wel moet doen bij zo’n gesprek. Maar weet je ook wel wat je eigenlijk helemaal niet moet doen bij een sollicitatiegesprek?

Het zou immers zeer spijtig zijn om een nieuwe kans op een job al van bij het sollicitatiegesprek te verknallen. NetOnline geeft een aantal tips over wat je NIET moet doen bij een persoonlijk sollicitatiegesprek.

1. Niet enthousiast overkomen
Ok, toegeven, het is de firma zelf die je uiteindelijk heeft uitgenodigd om een sollicitatiegesprek te voeren. Dit is geen reden om onverschillig te reageren op vragen van de ondervrager. Wees steeds enthousiast over de job en toon interesse. Laat ook overkomen dat je steeds bereid bent om bij te leren indien dit nodig zou zijn.

2. Onvoorbereid het sollicitatiegesprek starten
Hoe kun je intelligent overkomen bij een gesprek als je niets ken over de firma zelf waar je zou willen werken ? Wij raden je aan om voldoende informatie in te winnen en onderzoek te verrichten over het bedrijf. Vraag documentatie aan of surf eens naar de website van het bedrijf. Het best vraag je geen zaken over het bedrijf die voor de ondervrager als ‘vanzelfsprekend’ overkomen. Hij verwacht geen vragen die voor de hand liggen.

3. Te veel praten
Praat niet te veel en draai niet rond de pot. Probeer de vragen van de ondervrager zo goed mogelijk te beantwoorden. Het is aangeraden om eerst eens na te denken over de vraag. Op die manier verspil je niet de tijd van de ondervrager en geef je hem de indruk dat het sollicitatiegesprek vlot is verlopen. Het is niet erg dat je aangeeft dat je er eerst even wenst na te denken over de vraag. Rond de pot draaien geeft aan de ondervrager de indruk geven dat je eigenlijk de vraag niet kunt beantwoorden.

4. Te weinig zeggen
Geef geen simpele antwoorden zoals ja en neen op een vraag. Te korte antwoorden komen als onzeker over. De ondervrager verwacht een kandidaat die actief meedenkt met hem en met de firma. Het geeft ook aan dat je intelligent en creatief bent.

5. Toon je slechte manieren
Je CV kan perfect zijn opgemaakt en het persoonlijk gesprek dat je hebt met de ondervrager kan zeer positief verlopen zijn tot op het moment dat je een tweede gesprek met de ondervrager hebt tijdens een lunch in een restaurant. Op dat moment komen je algemene “manieren” ten uiting welke uiteraard niet naar boven kwamen op je CV en persoonlijk gesprek. Wees hoffelijk en toon je beste tafelmanieren. Eet met mes en vork, laat hem het restaurant kiezen, … Indien je de ondervrager het restaurant laat kiezen, kan hij geen oordeel vellen over je “slechte keuze” of “slechte smaak”. Kortom, beschouw de ondervrager als uw gastheer.

6. Breek je vorige baas en vorige werkomgeving af
Breek je vorige baas niet af. Som niet alle negatieve punten van je vorige werkgever op. Dit geeft alleen maar weer dat je misschien wel een “moeilijke” en niet “flexibele” persoonlijkheid hebt. Je kent trouwens de ondervrager niet persoonlijk. Wat jij als irritant ervaren hebt, kan voor de ondervrager de normaalste zaak ter wereld zijn. Tijdens het sollicitatiegesprek kan het zijn dat de ondervrager op een bepaald ogenblik geen notities meer neemt. Op dat moment moet je niet de fout maken door te denken dat hij niet meer opneemt van wat je zegt. Het is algemeen geweten dat veel sollicitanten op dat moment hun “vuile was” buiten hangen. Doe dit niet !

7. Spreek niet te snel over geld
Uiteraard is geld één van de drijfveren om een dagelijkse job uit te voeren. Probeer niet te snel tijdens het interview over loon of een salaris te spreken. Recruiters weten zelf ook wel dat het je om het geld te doen is. Indien je niet zeker bent over hoeveel je wenst te verdienen, vraag je gewoon even uitstel. De volgende dag kun je de ondervrager terugbellen met je antwoord.

8. Onzeker overkomen
Het kan zijn dat als je de bureau binnenkomt van de ondervrager, hij vraagt om te gaan zitten terwijl hij nog even zijn post doorneemt. Op dat moment merk je dat er geen stoel aanwezig is. Wees op dat moment assertief en kom zeker over. Maak de ondervrager attent dat er geen stoel aanwezig is en wacht niet tot hij helemaal zijn post heeft doorlopen. Het komt onzeker over indien je blijft staan en geen stoel durft te vragen. Ga wel pas zitten als de plaats je wordt aangeboden.

9. Niet op je houding letten
Let tijdens het sollicitatiegesprek op je houding. Zit steeds rechtop en plaats je handen boven de tafel. Kom ontspannen over. Een gespannen sfeer bemoeilijkt alleen maar het sollicitatiegesprek. Direct oogcontact met je ondervrager is toegestaan. Het komt over alsof je een eerlijk persoon bent. Het geeft ook een zekere indruk. Indien je met verschillende ondervragers aan tafel zit, kijk je best elkeen direct in de ogen. Raak ook niet in paniek. Als je in paniek slaat, drink je best even iets. Verlaat nooit zelf het sollicitatiegesprek. Dit kan het einde van je kansen betekenen.

10. Je komt te laat en kent de naam van uw ondervrager niet
Het komt zeer slecht over als je niet op tijd bent. Wees steeds op tijd ! Ken ook perfect de naam van je ondervrager. Het komt zeer onprofessioneel over indien je de naam van je ondervrager niet kent of verkeerd uitspreekt.

meer artikels over Mijn werk - Sollicitatiegesprek ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >