Taken van een accountant
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Taken van een accountant
Taken van een accountant In tegenstelling tot een boekhouder is het takenpakket van een accountant vooral gericht op controle en advies. Minder op uitvoering. Een bondig overzicht van de taken van een accountant.

Verwerkende taken van een accountant
Een accountant zal je niet snel facturen of nota’s zien invoeren maar de laatste hand slaan aan de btw-aangifte of jaarrekeningen kan wel perfect. Zo zijn enkele mogelijke uitvoerende taken van een accountant:

Controlerende taken van een accountant
Hier komen de verschillen tussen een accountant in vergelijking met een boekhouder volledig tot zijn recht. Een accountant kan namelijk meer controlerende taken aan dan en dossierbeheerder of boekhouder. Zo zal een accountant onder andere de controle uitvoeren op:

Zo zal hij dus als laatste de controle uitvoeren alvorens 

Rapporteren van afgelopen periodes
In veel gevallen zal de accountant gevraagd worden om fiscale rapporten op te maken zodat het bedrijf of klant een klaar zicht krijgt op de huidige situatie van het bedrijf. De accountant moet zelf inschatten welke klemtonen hij legt en welke informatie niet mag ontbreken in het rapport. 

Adviserende taken van een accountant
Veel bedrijfsafdelingen plus het management zijn afhankelijk van de rapportage van de boekhoudafdeling voor evaluaties en toekomstige beslissingen. De accountant heeft hier een grote rol in. Het is zijn advies dat gevolgd zal worden. Dit advies kan handelen over:

Vertegenwoordiging tijdens een controle
Een accountant kan optreden als vertegenwoordiger van het bedrijf bij de fiscus als hij hier het mandaat voor gekregen heeft. Dit is niet mogelijk als boekhouder. 

Volledig dossierbeheer
In kleinere bedrijven of in een accountantskantoor is het goed mogelijk dat je als accountant een volledig dossier in je beheer krijgt. Het is dan jou om te fungeren als contactpersoon die alle bovenstaande taken op zich neemt. Het spreekt voor zich dat dit een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt en enkel mogelijk is na enkele jaren ervaring.

Bekijk vacatures voor Accountant ▶
meer artikels over Accountant ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

werkgever
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >