Software engineer loon: Wat verdient een software engineer in België
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Software engineer loon: Wat verdient een software engineer in België

functies & beroepen > Software engineer
Software engineer loon: Wat verdient een software engineer in België

Dat software engineers goed betaald worden is een logisch gegeven. Er is veel nood aan software engineers en er wordt een hoge vorm van creativiteit, verantwoordelijkheid en kennis gevraagd.


Hoeveel verdient een software engineer in België?
Een Software Engineer In België verdient tussen de 3.000 euro en 4.500 euro bruto. Dit loon is vergelijkbaar met het salaris van een software engineer in Nederland.

De opleiding van een software engineer bepaald mee het loon. Zo zal een graduaat lager starten dan een software engineer met een masterdiploma. Weet wel dat dit verschil met enkele jaren ervaring gecompenseerd kan worden. Voor software engineers met meer dan 5 jaar relevante ervaring, is er geen verschil zichtbaar op basis van de opleiding. Wil je software engineer worden maar heb je niet de juiste opleiding? Weet dan dat je loon iets lager kan zijn dan hier voorgesteld.

Hoeveel verdient een junior software engineer?
Welk salaris dat je ontvangt als junior software engineer hangt grotendeels af van je behaalde diploma. Er is namelijk een groot verschil aan projecten en bedrijven waar een beginnende software engineer kan ingezet worden afhankelijk van het behaalde diploma. 

Loon van een senior software engineer in België
We weten nu wat een junior software engineer verdient als zijn loopbaan start maar wat verdient een senior software engineer? Laten we eerst afspreken dat we spreken over een senior profiel als je als software engineer meer dan 5 jaar ervaring kan voorleggen.

Het loon van een senior software engineer bedraagt 4.500 euro bruto per maand en kan oplopen tot dicht bij de 5.000 euro per maand als er veel verantwoordelijkheid gevraagd wordt van de software engineer. 

Dit salaris wordt aangevuld met veel extralegale voordelen, een bedrijfswagen en eventueel met bonussen. De bonussen kunnen bedrijfsmatige goals, prestatiegericht of een combinatie van beiden zijn. 

Het salaris van een lead software engineer
Het loon van een lead software engineer ligt niet zo veel hoger dan het loon van een senior software engineer. Dit komt omdat het loon van een senior software engineer al in de hogere loonschalen valt. Het verschil in salaris tussen een senior en lead software engineer wordt vooral gemaakt in de bijkomende bonussen en grotere bedrijfswagen.

Maar sommige bedrijven hebben echt nood aan sturing van een lead software engineer en dan komt het salaris van een lead software engineer rond de 5.000 euro bruto per maand. 

gemiddeld loon van een software engineer
Er zijn ongeveer 120.000 software developers in België waarvan we aannemen dat er 30% onder de noemer software engineers vallen. Als we het loon van een developer wegfilteren komt het loon van de software engineer op gemiddeld 3.500 euro bruto per maand. 

Hou wel rekening met het feit dat er veel soorten software engineers zijn en sommige specialisaties verdienen meer dan andere. Ook geven bedrijven een bepaalde functie de titel van software engineer maar zijn deze posities in de realiteit meer de functie van developer. Deze software engineers verdienen minder dan hun collega’s.

Hoeveel houdt een software engineer netto over van zijn loon?
Het loon van een software engineer is hoger dan gemiddeld in België. Logisch dus dat het loon van een software engineer in een hogere belastingschijf terecht komt. Deze belastingen op het nettoloon zijn onder meer RSZ, bedrijfsvoorheffing en bijzondere bijdragen.

Als we alle belastingen aftrekken dan houdt een senior software engineer 2.500 euro nettoloon over van zijn 4.000 brutoloon per maand. Voor een junior software engineer met een brutoloon van 3.000 euro komt het nettoloon op iets meer dan 2.000 euro per maand.

Let wel op dat het omrekenen van bruto naar netto en omgekeerd niet zo simpel is en persoonsgebonden. Enkele typische items die een rol spelen bij deze berekening van bruto naar netto zijn:

Het is zelfs zo dat je in beperkte mate zelf kan kiezen hoeveel belastingen rechtstreeks afgehouden wordt van je loon. Op die manier betaal je minder personenbelastingen. Deze lonen van 2.000 en 2.500 netto voor software engineers zijn dus indicatief bedoeld. 

Krijgt een software engineer een bedrijfswagen?
Er zijn weinig software engineers die geen bedrijfswagen ter beschikking krijgen. Ook al werken ze veelal van thuis uit of enkel op kantoor. Deze bedrijfswagen komt met bijkomende voordelen:

In vele gevallen zal er geen wagen aangekocht worden door de werkgever maar eerder overgeschakeld worden op een operationele of financiële leasing

Extralegale voordelen
Voor een software engineer gaat de Hr afdeling ver in het zoeken van extralegale voordelen dus laten we gemakshalve zeggen dat een software engineer alle mogelijke extralegale voordelen ter beschikking krijgt bovenop zijn of haar loon.  Let wel op de kleine letters van bijvoorbeeld pensioensparen, groepsverzekeringen of bedrijfswagens. De invulling van deze voordelen is niet overal dezelfde.

Bekijk vacatures voor Software engineer ▶
meer artikels over Software engineer ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >