Wat doet een software engineer? Zo veel meer dan software ontwerpen
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Wat doet een software engineer? Zo veel meer dan software ontwerpen

functies & beroepen > Software engineer
Wat doet een software engineer? Zo veel meer dan software ontwerpen

Een software engineer beslaat het volledige werkterrein om software te ontwerpen en up-to-date te houden. Maar wat omvatten deze taken nu echt en hoe wordt je een software engineer?


Software Engineer jobinhoud: deze taken heeft een Software Engineer
Een software engineer vult zijn dagen met analyseren, ontwerpen en onderhouden van software. Programmeren plus testen van de software hoort ook vaak bij deze taken.

Hoeveel verdient een Software Engineer?
Het gemiddelde salaris van een software engineer in belgië ligt tussen de 3.000 en 4.500 bruto per maand. Tel daarbij dat je met slechts enkele jaren ervaring zeker nog vele extralegale voordelen krijgt zoals verzekeringen, maaltijdcheques, pensioenbijdrage en een bedrijfswagen

Het loon van een software engineer hangt af van enkele factoren zoals:

Hoe wordt je een software engineer? 
Om het te schoppen tot software engineer heb je voldoende aan een bachelor (70% van de vacatures) maar een masterdiploma opent alle deuren. Heb je een graduaat of secundair onderwijs diploma dan zal je best al enkele jaren ervaring hebben als developer.

De opleiding tot software engineer in België kan je zowel volgen aan een hogeschool als aan een universiteit. Volg je de opleiding toegepaste informatica aan een hogeschool dan behaal je een bachelor en aan de universiteit kan je voor je de masteropleiding Informatica-Software Engineering gaan. Ook de opleiding industrieel ingenieur (elektronica-ICT) of burgerlijk ingenieur (computerwetenschappen) zijn een mogelijke route.

Software Engineer vacatures zoeken
In Vlaanderen staan er bijna 2.000 vacatures voor software engineer open. De meeste vacatures zijn voor een vaste job van onbepaalde duur. Er zijn ook verschillende vacatures voor freelance of consultants maar dit is vaak omdat het bedrijf in kwestie niet direct software engineers vindt. 

Ben je een Software Artisan, Software Gardener of misschien wel een software asset manager? Waar je dus moet op letten zijn de verschillende vacaturetitels voor software engineers. Veel bedrijven weten niet goed hoe ze hun functie moeten indelen en kiezen dan een titel voor de vacature zonder de verschillen te kennen. Andere werkgevers zijn dan verplicht om vanuit de hoofdzetel in het buitenland een role-titel te nemen. Doorloop zeker ook de jobs waarbij de vacaturetitel je misschien niets zegt. 

De 7 soorten software Engineers
Het kind moet een naam hebben maar voor software engineers is deze naam soms wel doorslaggevend om op de juiste job terecht te komen. Veel heeft te maken aan welke soort software engineering je werkt. Zo heb je onder meer back-end, front-end en system engineers. Nog iets verder van elkaar liggen bijvoorbeeld een applications software engineer en een cloud engineer.

Elk van de 7 soorten software engineers heeft dus zijn of haar eigen werkterrein binnen de software engineering. 

Heb je een sterke interesse in één soort engineering dan kan je jezelf specialiseren (grote teams) of je kan ook opteren voor een fundamentele kennis van verschillende types (klein team). 

Moet een Software Engineer kunnen programmeren?
Als software engineer beheer je de software waaraan je werkt. Dit betekend dat je effectief moet kunnen programmeren maar gezien je verantwoordelijk bent voor het volledige proces, zal je niet altijd code zitten uitschrijven.

Welke programmeertalen je als software engineer best kent, hangt af van je werkgever en het project waarop je werkt. Het is zelfs zo dat veel bedrijven je analytisch vermogen willen gebruiken dan diepgaande kennis van één bepaalde programmeertaal. Als software engineer heb je dus vaak genoeg aan een stevige basiskennis van een programmeertaal, software of database.

Zo ziet een software engineers team eruit
Afhankelijk van het project en de omvang van je werkgever bestaat het team van een software engineer ondermeer uit:

Ook de structuur van het team is belangrijk. Zo heb je software engineers die in een waterfall team werken en anderen die in een agile werkomgeving 

Samenvatting: zo wordt je een goede Software Engineer
Als we alles even samenvatten dan wordt je een goede software engineer door je analytische programmeerkennis te gebruiken om software te ontwerpen, onderhouden en verder uit te werken. Je doet dit in een team dus jouw sociale vaardigheden in communiceren, assertiviteit en samenwerken komen ten volle tot uiting. 

Bekijk vacatures voor Software engineer ▶
meer artikels over Software engineer ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >