Opleidingen tot software engineer in België
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Opleidingen tot software engineer in België

functies & beroepen > Software engineer
Opleidingen tot software engineer in België

De wereld heeft nood aan software engineer en de vraag dat velen hun stellen is hoe men dit ras het beste kweekt. Lees hier de mogelijke opleidingen tot software engineer.


De verschillende wegen die leiden naar software engineer
De vraag dat velen zich terecht stellen is: “hoe wordt je een software engineer?”. Er is wel een master Software Engineering op de universiteiten aanwezig maar 70 procent van de vacatures voor software engineers vragen slechts een bachelor. Dus hieronder de mogelijke opleidingen:

Graduaat programmeren: dagopleiding of avondopleiding
We starten met de snelste instapopleiding tot software engineering: de graduaatsopleiding programmeren. Deze twee jaar lang durende opleiding (4 jaar in avondonderwijs). De graduaat programmeren is een zeer praktijkgerichte opleiding waar je relevante programmeertalen en technologieën leert. Ook het werken in teams met software engineers komt aan bod. 

Het moet gezegd zijn dat je met deze graduaat gericht is om developer te worden en je dus sowieso extra ervaring nodig hebt om door te groeien tot software engineer. Veel is afhankelijk van je keuzetraject en afstudeerrichting. Bedrijven hebben graag een bachelor software engineer die eindigde met de specialisatie Software Development. 

Je kan de graduaat programmeren volgen aan de HO Gent of AP Antwerpen

Professionele bachelors aan de hogeschool
De meeste software engineers hebben een hogere opleiding genoten aan een hogeschool en bekomen zo een professionele bachelor die hun toegang geeft tot de functie van software engineer. 

Er zijn twee bachelors aan de hogeschool voor software engineers:

  1. Elektronica-ICT
  2. Toegepaste Informatica op de hogeschool AP Antwerpen of Vives hogeschool


Voor de bachelor in toegepaste Informatica wordt veel genomen. Dit traject kost je minstens drie jaar van je leven maar je kan bijna overal direct aan de slag als software engineer.

Je hebt ook nog een bachelor die je kan volgen aan de universiteit en dat is de bachelor computerwetenschappen.

Om eerlijk te zijn zijn deze bachelor's vrij licht om direct als volwaardige software engineer aan de slag te gaan maar veel bedrijven nemen genoegen met deze opleiding omdat ze intern verdere opleidingen voorzien of omdat ze in hun team reeds ervaren software engineers hebben.

Cream of the tops: master in Software Engineering of Computer Science
Wil je na je opleiding direct aan de slag als software engineer bij een gerenommeerd bedrijf? Dan kies je zeker en vast voor de master Software Engineering (MSc)  bijvoorbeeld aan de Universiteit in Antwerpen

Binnen deze master leer je in twee jaar tijd alle kneepjes van het vak. Niet alleen het ontwerpen en onderhouden van software maken het verschil met andere opleidingen maar eerder de bijkomende leerstof zoals:

bijkomend zal je ook onderwezen worden in belangrijke thema’s die nauw verband hebben met je toekomstige functie zoals:

Wat als ik niet de juiste opleiding heb?
Software engineering is een echt doe-beroep. Wat we hier willen zeggen is dat, als je kan aantonen over de juiste skills te beschikken, je ook kan starten in deze functie. 

Ben je 5 jaar geleden beginnen programmeren en werk je nu reeds 3 jaar als developer? Dan kan je perfect binnen de 2 jaar een software engineer worden.

Bekijk vacatures voor Software engineer ▶
meer artikels over Software engineer ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >