Welke verschillende types developers bestaan er? We tellen 21 soorten!
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Welke verschillende types developers bestaan er? We tellen 21 soorten!

functies & beroepen > Developer
Welke verschillende types developers bestaan er? We tellen 21 soorten!

Vraag je jezelf soms ook af welk type developer je bent? Wel je bent niet alleen. Met meer dan 21 soorten developers, waaronder full stack, front end en game, zou je voor minder de kluts kwijt geraken. Hier het meest volledige overzicht van de soorten developers los van de programmeertalen.


Welk type developer (dev) ben jij?
Los van je persoonlijke kwaliteiten en kennis van programmeertalen of frameworks, krijg je vaak een type-etiket opgepakt als developer. Het soort developer dat je bent, hang af van je taak binnen het bedrijf. 

In totaal vonden we 21 soorten developers maar onder deze uitgebreide lijst geven we je een korter lijstje met slechts 5 types developers. Deze 5 zijn dan ook het meest voorkomend.

Dit zijn de 21 soorten developers:

 1. front end developer
 2. back end developer
 3. Full stack developer
 4. mobile developer
 5. DevOps / Site Reliability Engineer
 6. mobile developer
 7. web developer
 8. cloud developer
 9. application developer
 10. desktop developer
 11. game developer
 12. data scientist developer
 13. security developer
 14. middle-tier developer
 15. graphics developer
 16. big data developer
 17. SDET (Software Development Engineer in Test)
 18. embedded
 19. high level
 20. low level
 21. UX/UI developer

Wel is het zo dat je veel van bovenstaande types developers enkel in grote IT bedrijven tegenkomt. Bij kleinere IT bedrijven of IT afdelingen kom je meestal uit op 5 soorten developers:

De 5 belangrijkste types developer zijn:

 1. web developer / mobile developer (669 vacatures)
 2. DevOps (403 vacatures)
 3. front end developer (287 vacatures)
 4. full stack developer (257 vacatures)
 5. back end developer (233 vacatures)

#1 Web developer samen met mobile developer eenzaam aan de kop
Als er een bepaald type developer populair genoemd kan worden, is het de web developer. De belangrijkste programmeertalen dat een web developer kent zijn Swift, Java, Kotlin en Python. Natuurlijk is een degelijke kennis van HTML, CSS en Javascript niet weg te denken.

Mobile developer nemen we hier gemakshalve bij want veel van de vacatures voor mobile developer zitten bij web developer vacatures. Strict genomen heeft een mobile developer nog meer kennis van app development en bijbehorende mobiele operating systems zoals Android of iOS. Ook het framework .NET is veel gebruikt.

We verwachten dat de term web developer langzaam zal verdwijnen naarmate de systemen zoals desktop, tablet, laptop, smartphone… meer en meer gaan overlappen. 

#2 DevOps: meer engineer dan developer
De naam DevOps is een samensmelting van Developer (Dev) en Operations (Ops). En de functie is ook een echte smeltkroes van mensen, technologieën en processen. Het hoogste doel is de eindgebruiker en deze de software laten gebruiken zonder beperkingen. De DevOps kan dus applicaties maken of aanpassen alsook implementeren. 

Vaak is er nog een grote brok binnen het takenpakket weggelegd voor het monitoren en beveiligen van bestaande software. Deze tak van developing is zo uitgebreidt dat de meeste DevOps onder de noemer engineer vallen. Zo krijgen we dus de goedbekkende functie DevOps engineer.

Een DevOps gebruikt qua programmeertalen onder meer Kubernetes, Docker,Jenkins en Python.

#3 Front end developer: een mooie derde…
Met enige achterstand op webdevelopers komen de front end developers. Deze programmeurs, ook wel eens front-end web developers genoemd, zijn gespecialiseerd in het programmeren van gebruikersinterfaces alsook bijhorende esthetiek en lay-outs. 

Let wel dat de term front end developers breder is dan web. Ze staan ook in voor software applicaties los van het internet. Het is de interface en codes uitgevoerd bij de eindgebruiker die doorslaggevend is om onder dit type developer te vallen. De kennis van een front end developer bestaat onder meer uit Javascript, CSS, HTML en verschillende frameworks zoals Angular of React.

Bij grote firma’s of gespecialiseerde bedrijven heb je binnen de front end developers ook nog de IX/UI specialisatie. Deze UX/UI developers hebben een diep inzicht in hoe een eindgebruiker de software, app of website gebruikt. 

#4 Back end developer: onzichtbaar belangrijk
Zoals het woord al zegt, werken back end developers op de achtergrond van de applicatie of website. Een sterke kennis van systemen, databases en servers is hier essentieel want de back end developer zal alle elementen perfect samen moeten laten werken. 

De gebruikte talen zijn Python, Java en .Net. Ook PHP en Ruby worden gebruikt maar daar is bij vacatures voor developers minder vraag naar. 

Omdat het ontwikkelen met containers meer en meer in trek komt, is het voor de back-end developer ook niet slecht om Kubernetes en/of Docker te beheersen.

#5 Full stack developer: de alleskunner
Waar het in het begin nog standaard was om als programmeur alles te kennen van softwareontwikkeling, is dit nu langzaam aan het wegvallen door specialisatie in front-end of back-end en bijhorende programmeertalen. Als je echter beide niches onder de knie hebt, kan je jezelf een full stack developer noemen. 

Werken als deze manus van alles heeft veel persoonlijke voordelen door het helikopterzicht op het volledige project maar dit betekend ook dat er voor jou extra verantwoordelijkheden aan te pas komen.

Qua programmeertalen heeft een full stack developer een arsenaal aan van mogelijkheden aan zijn zijde afhankelijk van welk type software hij moet ontwikkelen. Natuurlijk gebruikt hij één of meerdere van de meest gebruikte programmeertalen in België zoals C, Docker, Java of Python. Ook als je wenst door te groeien naar een software engineer zal je deze talen kunnen gebruiken.

Bekijk vacatures voor Developer ▶
meer artikels over Developer ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >