Web developer jobomschrijving, opleiding en loon
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Web developer jobomschrijving, opleiding en loon

functies & beroepen > Developer
Web developer jobomschrijving, opleiding en loon

50 procent van de developer vacatures staan open voor web developers. Wat moet een web developer doen en hoeveel verdient dit type developer?


Wat is een webdeveloper?
Vroeger bij de opstart van het internet, we spreken over het begin van deze eeuw, werd een web developer een webdesigner in één adem genoemd. Logisch. Want er kwam weinig programmatie aan te pas buiten het opmaken van webpagina’s. 

Tegenwoordig werkt een web developer aan de functionaliteit van applicaties die verbonden zijn met het wereldwijde web. Dit kan nog steeds een website zijn maar ook een app of verbonden apparaat zoals een wasmachine of alarmsysteem (IoT)

Wat het werk zo verschillend maakt met vroeger is het gedeelte programmeren. Waar het vroeger grotendeels enkel HTML pagina’s ontwerpen was, is het tegenwoordig een pak ingewikkelder. Er worden steeds meer gegevens verwerkt op de server en op het apparaat van de gebruiker. Ook de communicatie tussen de server en de eindgebruiker blijft in stand om persoonlijke gegevens te versturen of ontvangen.

Een webdesigner op zijn beurt focust nog steeds op het ontwerp van internetapplicaties.

Is een web developer ook een mobile developer?
De functietitel mobile developer wordt vooral gebruikt voor developers die app’s ontwerpen. Hier is specifieke kennis van mobiele operating systems en frameworks nodig. In vele gevallen wordt Kotlin en/of Swift. 

Welk type developer is een web developer?
Als je wil solliciteren op een vacature van web developer moet je weten dat men web developer ook opgesplitst in 3 grote types van ontwerpers. Namelijk:

  1. front end web developer
  2. back end web developer
  3. full stack web developer

Veelal zal men zelfs het woordje “web” laten vallen.

#1 front end web developer
Het meest zichtbare type webdeveloper is de front end web developer. Deze front-end developer gebruikt zijn kennis van html, CSS, Python, PHP, javascript of TypeScript om gebruikers vlot met websites of apps te laten communiceren. 

#2 back end web developer
Onder de motorkap van een website of internetapplicatie huist er een server, database en de applicatiesoftware. Het is aan de back end web developer om dit alles samen te laten communiceren om de juiste gegevens dat een eindgebruiker opvraagt door te geven. 

Ook kan een back end web developer scripts of applicaties coderen die voor een vlot gebruik van de software zorgen los van de gebruiker. bijvoorbeeld een API, backup of maandelijkse log. Vaak wordt de term server-side programming gebruikt om de taken van deze back end developer te omschrijven.

Welke programmeertalen kent een back end web developer best?
Een programmeertaal voor back end web developers moet van alle markten thuis zijn want er zijn veel verschillende zaken nodig zoals berekeningen, connecties met gebruikers of databases. Ook wordt er meer en meer in containers gewerkt. 

De 5 meest gevraagde talen binnen de vacatures voor web developers met back end ervaring zijn:

  1. java
  2. Python
  3. PHP
  4. NodeJS
  5. SQL

#3 full stack web developer
Hier is onze full stack developer weer. Natuurlijk moet deze alleskunner ook webapplicaties ontwerpen.

Een full stack web developer moet kennis hebben van het volledige spectrum binnen webontwikkeling zijnde server, back-end en front-end coding plus ontwerpen van interfaces. 

Door de grote omvang van zijn taken wordt een full stack web developer vaak in bepaalde projecten geplaatst die geen diepgaande kennis nodig hebben zoals:

Vaak wordt een full stack developer dus bijgestaan door andere specialisten binnen hun sector zoals wetenschappers, architecten, dokters, … afhankelijk van welke applicatie men aan werkt. 

Hoeveel verdient een web developer?
Veel hangt af van de verantwoordelijkheid, ervaring en kennis van systemen plus programmeertalen? We kunnen het loon van een web developer dus best opsplitsen tussen frontend, backend en full stack.

Het salaris van een startende webdeveloper bedraagt:

Het salaris van een senior webdeveloper bedraagt:

Bekijk vacatures voor Developer ▶
meer artikels over Developer ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >