Wat doet een back-end developer en hoeveel verdient hij?
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Wat doet een back-end developer en hoeveel verdient hij?

functies & beroepen > Developer
Wat doet een back-end developer en hoeveel verdient hij?

Onzichtbaar door het leven gaan is niet iedereen gegeven. De taken van een back-end developer zijn dan misschien niet zichtbaar, zijn werk is onmisbaar. Wie is de back end developer en hoeveel verdient deze mens?


Wat is een back-end developer?
Zoals het voorzetsel al duidelijk maakt, is de back-end developer of back-end ontwikkelaar verantwoordelijk voor alle programmatie dat achter de schermen (back-end of achterkant) gebeurt.

Back-end betekend dus achterkant. Om het eenvoudig voor te stellen, kan je zeggen dat dit alle programmatie niet zichtbaar voor de eindgebruiker. Back-end bevat zowel hardware (server,verbindingen, … ) als software (coding, tools, frameworks, .. )

Welke taken heeft de back end developer?
De jobomschrijving van een back end developer is niet altijd gelijklopend. Afhankelijk van het project of bedrijf waarin je werkt, heb je onderstaande taken:

Back-end developers zitten samen in een team met front-end developers om zo tot een perfect werkend softwarepakket te komen. 

Als een developer zowel de back-end als de front-end beheerst, noemen we hem of haar een full stack developer.

Werkt een back end developer ook aan een server?
Een back-end programmeur heeft basiskennis van een server zodat hij de programmatie van de software kan perfectioneren en eventueel zelf kleine instellingen kan aanpassen maar hij neemt niet de volledige opzet van een volledige server zijn zijn rekening. 

Er wordt dus echt niet verwacht dat een back end developer volledige servers of netwerken plaatst. Daar hebben we system en network engineers voor.

Vindt een back end developer snel werk?
Als je als developer stevige programmeerkennis kan voorleggen, heb je binnen de week een vaste job en collega’s voor het leven. 

Ervaring in back-end development kan het gebrek aan een goede opleiding of diploma counteren. Een graduaat, eventueel in avondopleiding), bachelor of master zorgen er vooral voor dat je nog sneller op een hoger salaris uitkomt.

Weet dat 80 procent van de back end developer vacatures vragen achter een bachelor of hoger. Heb je dit niet? Toon dan via vorig werk of zichtbare projecten dat je wel degelijk een krak bent in back end programming. 

Hoeveel verdient een back end developer?
Het salaris van een back end developer start vanaf 2.500 maar zal snel boven de 3.000 euro per maand liggen. Je loon als back end developer is namelijk sterk afhankelijk van je kennis en ervaring. OF gelijk bedrijven het graag zeggen: je inzetbaarheid.

Een senior back-end developer zal snel 4.000 euro per maand of meer verdienen. Ook een bedrijfswagen is standaard. 

Welke programmeertalen of frameworks moet een back end developer beheersen?
Elk modern programma of softwarepakket leunt op back-end coding. Wel worden programmeertalen soms opgedeeld in high-level en low-level programmeertalen maar voor de back-end programmeur tellen vooral de zogenaamde high-level programmeertalen. De low-level laten we over aan hardware engineers en automation engineers.

De meest gebruikte programmeertalen voor back-end development zijn:

Kennis van Javascript is zeker een handige, bijkomende skill voor back-end developers. We plaatsten PHP ook bij de belangrijke talen omdat deze nog veel gebruikt wordt binnen bedrijven ook al heeft de programmeertaal zijn hoogtepunt reeds achter de rug.

Andere vaardigheden van back-end developers
We stelden al vast dat programmeren en basiskennis van servers handige hard skills zijn voor back end developers. Welke vaardigheden helpen de carrière van een backend ontwikkelaar nog vooruit?

Version Control: Source control voor back-end ontwikkelaars
Bijhouden en vormgeven van wijzigingen is bij software engineering levensnoodzakelijk. Version control of source control is dan ook belangrijk binnen softwareontwikkeling.

Op het eerste zicht wordt versiebeheer vooral gebruikt door DevOps maar ook back end developers maken hier gebruik van binnen hun code base. De meest gekende version Source control systemen zijn GIT en AWS CodeCommit.

Daarnaast zijn goede communicatieskills en assertiviteit een pluspunt omdat er vaak in team samen gewerkt wordt. Niet alleen zal uw eigen code door anderen grondig geïnspecteerd worden, ook front end developers zullen naar jou komen met de nodige vragen. sommige al logischer en aanvaardbaarder dan andere.

Bekijk vacatures voor Developer ▶
meer artikels over Developer ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >