Wat doet een front end developer en hoe word je het?
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Wat doet een front end developer en hoe word je het?

functies & beroepen > Developer
Wat doet een front end developer en hoe word je het?

Softwareontwikkelaars worden meer en meer opgedeeld in specifieke niches. Zo heb je ook een front-end developer. Maar wat doet een front end developer en hoe word je dit type developer?


Wat doet een front end developer?
Een front end developer zorgt ervoor dat een gebruiker vlot kan werken met een softwarepakket, applicatie, app of website. Dit doen ze door het programmeren van zichtbare onderdelen en lay-out. 

Enkele typische taken voor een front end developer zijn:

Front end eenvoudig aan te leren maar is moeilijk om alle aspecten volledig te beheersen. Vandaar dat bedrijven voor hun vacatures van front end developer graag iemand zien passeren met ervaring. 

Is er een verschil tussen een ontwerper en front end developer?
Er is een kleine overlapping omdat ze beiden focussen op de eindgebruiker. Maar het grootste verschil is dat een ontwerpen werkt rond gebruiksgemak (usability) en grafische ontwerpen en een front-end developer zich vooral bezighoudt met het functioneren van de applicatie.

Wat is het verschil tussen front end developer en een front end web developer?
Bij een front end web developer ligt de focus op het web en een front end developer kan zowel focussen op het web als op andere applicaties die lokaal draaien. 

Als voorbeeld geven we ERP-software dat enkel werkt op desktop systemen die verbonden zijn met een intranet. Een front-end developer werkt hier dan aan de software dat lokaal geïnstalleerd is op de desktop. Back-end developers zijn in dit geval verantwoordelijk voor de software op de bedrijfsserver. 

Hoe meer het internet verweven wordt met onze huidige apparaten, hoe minder verschil er tussen beide functietitels zal zijn. 

Hoe wordt je een goede front end developer?
Natuurlijk heb je als basis je opleiding tot developer achter de rug. Het speelt geen rol of deze opleiding een graduaat, bachelor of master is.  Wat wel een rol speelt, is hoeveel tijd je spendeert in het verder uitdiepen van je kennis in front end. Zoals we reeds aanhaalden is front end eenvoudig aan te leren maar de belangrijke details beheersen is al een pak moeilijker.

De 5 beste programmeertalen voor een front end developer zijn:

Voor je carrière als front-end developer is het zeker aan te raden een certificaat binnen te halen in één of meerdere van bovenstaande programmeertalen. Geen zin in het afleggen van testen? Zorg dan dat je de kennis kan aantonen via zichtbare projecten.

Het loon van een front end developer
Boter bij de vis! Front end development is niet eenvoudig op bedrijfsniveau en er zijn veel vacatures voor front end developers. Dit samen zorgt er voor dat een senior front end developer een loon van 3.000 euro per maand opstrijkt. Ook een bedrijfswagen is zo goed als standaard binnen dit profiel.

Voor starters of junior front end developers is een loon van 2.500 euro logisch. Dit loopt gelijk met het gemiddelde loon van een developer. Een bedrijfswagen is niet vanzelfsprekend maar komt vaak voor. Soms moet je een proefperiode van 6 maand overlopen om aanspraak te maken op dit extralegale voordeel.

Hoe meer coding een front end developer moet doen, hoe hoger het loon wordt. Zo kan het loon van een ervaren front end developer met grondige programmeerkennis wel opklimmen tot 3.500 euro bruto per maand. 

Vergeet dus zeker niet op je CV als developer je certificaten of programmeerkennis te vermelden. Het bedrijf in kwestie zal je graag belonen…

Bekijk vacatures voor Developer ▶
meer artikels over Developer ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >