Full stack developer: alles wat je wil weten
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Full stack developer: alles wat je wil weten

functies & beroepen > Developer
Full stack developer: alles wat je wil weten

Wat is een full stack developer? Hoeveel verdient een full stack developer? Vragen waarop we je hier een antwoord gaan geven. Daarnaast bekijken we ook de verschillende opleidingen, mogelijke certificaten en of je freelance kan worden als full stack developer.


Wat is een full stack developer?
Full stack developers zijn programmeurs die zowel de front-end als back-end van software development beheersen. Ze kunnen zelfstandig een volledig softwarepakket opleveren gaande van de backend programmatie, databasebeheer en frontend coding. 

Vacatures voor full stack developers
Als we naar de VDAB website kijken dan zien we dat full stack developers één van de 5 meest gezochte developer profielen zijn. Logisch want ze zijn vlot inzetbaar en kunnen werken in kleinere teams waar elke developer een groot deel van het project moet kennen. 

Als we de vacatures voor full stack developers naderbij bekijken, zien we dat de meeste werkgevers graag een full stack developer hebben met een bachelor of master (50 procent). Als het even kan gooien bedrijven er graag 2 jaar ervaring bovenop. 

Heb je geen bacheloropleiding maar bijvoorbeeld een graduaat of avondopleiding in programmeren dan raden we aan vooral de vacatures te doorbladeren waarbij ze geen ervaring eisen. Als je goed kan programmeren, is je opleiding minder belangrijk. Laat je hierdoor dus zeker niet afschrikken!

Hoe word je een full stack developer?
Een full stack developer heeft bij voorkeur een bachelor in toegepaste informatie. Met een graduaat in handen kan dit ook maar start je best onder de leiding van een senior full stack developer of software engineer.

Full stack developers met een master Software Engineering of Computer Science worden vaak software engineers genoemd maar zijn dus ook uitermate geschikt voor deze klus.

Er zijn verschillende opleidingen om developer te worden en deze zijn allemaal perfect om ook full stack te gaan. Bij de avondopleidingen gaat het dan veelal om certificaten en niet om eigenlijke diploma’s. Maar bij de meeste full stack developer vacatures zal je met of zonder diploma gewoon moeten aantonen dat je klaar bent voor de job te klaren.

Het loon van een full stack developer: hoger dan gemiddeld
Het salaris van een full stack developer start aan 2.800 euro per maand. Dat is iets hoger dan het gemiddelde loon van een developer. Dit komt omdat de full stack developer van meet af aan een grotere kennis moet aantonen plus een grotere verantwoordelijkheid heeft binnen het project. 

Voor een senior full stack developer wordt al snel 3.500 tot 4.000 euro neergelegd. Veel bedrijven zijn namelijk al tevreden dat ze een bekwame full stack programmeur gevonden hebben. Ze hebben er dus een aardige duit voor over…

Senior full stack developer binnen een bedrijf of freelance werken?
Eens je een paar jaar ervaring op de teller hebt als full stack software ontwikkelaar reist de vraag of je al dan niet zelfstandig moet worden. Er komt echter veel bij kijken om op zelfstandige basis (freelance) te werken als full stack developer. 

Als freelance full stack developer moet je zelf instaan voor je boekhouding, nieuwe klanten zoeken. Ook de extralegale voordelen die je werkgever ter beschikking stelt, vallen ineens door jou te betalen. Zo denken we aan een bedrijfswagen of nodige licenties van software.

Vaardigheden: toon ze met certificaten
Je hebt als full stack developer een pak vaardigheden waaronder de verschillende programmeertalen die je beheerst. Daarnaast zal je ook maar best de basis aan communicatieskills en analytisch vermogen aan boord kunnen leggen want anders dan front-end developers of back-end developer sta je in voor alles en nog wat binnen je softwarepakket. 

Om je hard skills als full stack developer aan de buitenwereld te tonen of gewoon om up-to-date te blijven kan je verschillende certificaten behalen. Je kan certificaten behalen van een specifieke programmeertaal zoals Docker, Java of  Python
Maar er bestaan ook algemene certificaten die je kennis van alle aspecten van full stack aantonen zoals bij IBM of het MCSA van Microsoft. 

De CV  en motivatiebrief van een full stack developer
Nog meer dan andere developers moet je op je CV aantonen dat je van verschillende markten thuis bent. Ervaringen bij andere werkgevers en eigen projecten zijn zeker een pluspunt om op je CV te plaatsen of te vermelden in je motivatiebrief. WorkTalia heeft een gratis CV template beschikbaar die je kan downloaden in PDF.

Bekijk vacatures voor Developer ▶
meer artikels over Developer ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >